Venku je šero, zima a vůbec se ti nechce nikam chodit. Ideální čas na to, zkusit něco nového doma. Třeba fotit jídlo. Sama mám blog Inspirace od tety, kde sdílím oblíbené recepty, vychytávky a někdy i příběhy. A právě proto vím, jak moc dělají rozdíl vlastní fotky.
Když fotím zakázky nebo tvořím texty klientům v Tuty služby, nezbyde vždycky čas a energie na vlastní focení do blogu. Ale když ten prostor najdu, vím, že originální fotky mají úplně jinou sílu než ty z fotobank, které používá úplně každý. Do svého blogu chceš přece dát kus sebe, ne generickou fotku, kterou vidíš všude.
Možná máš fotoaparát, kterým běžně fotíš krajinky, portréty nebo zvířata, ale food fotografie ti přijde jako úplně jiná disciplína. Není. Používáš stejnou techniku, stejné principy světla a kompozice. Akorát se díváš trochu jinak. Pojďme se podívat, jak na to, aby ses přestala bát a zkusila food fotografii s tím, co už máš doma.
Denní světlo je tvůj nejlepší kamarád
Přirozené světlo je základ každé skvělé food fotografie. Zapomeň na blesky a složité studiové osvětlení, denní světlo je zdarma a funguje skvěle. Hledej velké okno, ideálně orientované na sever nebo východ. Vyhni se jižním oknům, kde je světlo příliš ostré a vytváří tvrdé, nepěkné stíny. Nejlepší místo je obvykle u kuchyňského stolu nebo pracovní desky blízko okna. Postav jídlo tak, aby světlo dopadalo z boku nebo mírně zezadu. Nikdy nefotíš proti oknu, tvůj pokrm by byl tmavý a bez detailů. Přímé polední slunce je také problém, vytváří příliš kontrastní fotky.
Pokud je světlo moc tvrdé, použij jako difuzér bílou záclonu nebo průsvitný závěs. Světlo se tak rozptýlí a bude mnohem příjemnější. A tady přichází jeden důležitý trik, o kterém možná nevíš: kup si běžný bílý karton z papírnictví a polož ho na stranu opačnou od okna. Funguje jako odrazná deska, která rozjasní stíny a jídlo bude vypadat prostorněji. Můžeš použít i polystyren nebo hliníkovou fólii nalepenou na kartonu pro silnější odraz. Tohle je ta malá investice za pár korun, která dělá obrovský rozdíl.

I starší fotoaparát bohatě stačí
Máš fotoaparát? Perfektní, to je všechno, co potřebuješ. Nemusí to být nejnovější model, i starší zrcadlovka nebo bezzrcadlovka ti poslouží skvěle. Food fotografie není o megapixelech, ale o pochopení světla a kompozice. Pokud máš pevný objektiv kolem 50mm, je to ideální volba. Pokud ne, kit objektiv 18-55mm na ohniskové délce kolem 35-50mm funguje taky dobře. Vyhni se příliš širokým záběrům, které zkreslují perspektivu.
Nastav fotoaparát do režimu priorita clony a zkus clonu kolem f/2.8 až f/4 pro hezky rozostřené pozadí, nebo f/5.6 až f/8, pokud chceš mít ostřejší celou scénu. ISO drž co nejníž, ideálně 100-400, protože denní světlo ti dává dostatek expozice.
Nevadí, když budeš mít dlouhý čas závěrky, jídlo ti neuteče. Pokud potřebuješ fotoaparát stabilizovat, podlož ho knihami nebo si postav provizorní podložku z krabic. Stativ je fajn pomocník, do něj se vyplatí investovat. Šikne se i na krajinu.

Styling a kompozice rozhodují o všem
Tady se rozhoduje, jestli bude fotka obyčejná, nebo úžasná. Jídlo musí vypadat čerstvě a lákavě. Focení plánuj dopředu, abys stihla fotit hned, jak je pokrm hotový. Zvadlé listy salátu nebo ošklivě servírovaný pokrm nikoho nezaujmou. Vylepši finální vzhled: posyp jídlo čerstvými bylinkami, přidej kapku olivového oleje pro lesk nebo pečlivě setři okraje talíře od šmouh a kapek omáčky. Fotíš přece nejen jídlo, ale i atmosféru kolem něj.
Vybírej jednoduché, neutrální pozadí, které jídlo podpoří, ale nepřebije ho. Ideálně zvol: dřevěná prkna, lněné ubrousky, staré plechy nebo jednobarevné desky. Rekvizity vybírej tak, aby doplňovaly příběh jídla: suroviny, ze kterých jsi vařila, vidličku připravenou k ochutnání, šálek kávy vedle dezertu. Neboj se experimentovat, ale drž se pravidla, že méně je někdy více. Nepřeplácej fotku zbytečnými věcmi, hlavně pokud si je u vaření ani nepoužil/a. Třešňová bublanina se švestkami v popředí to prostě nevytrhne.
Malá hloubka ostrosti je tvůj přítel
Nastav clonu kolem f/2.8 až f/4 a jídlo bude ostré, zatímco pozadí se krásně rozostří. Divák se tak soustředí přesně tam, kam potřebuješ. Různé pokrmy vyžadují různé úhly. Z boku, asi v úhlu 45 stupňů, je perfektní pro jídla s výškou: hamburgery, dorty, vrstvené dezerty, sendviče. Ukazuje strukturu a láká k zakousnutí. Shora, v úhlu 90 stupňů, takzvaný flatlay, je ideální pro bohaté stoly plné jídla, polévky v miskách, snídaně nebo kávu. Dává prostor pro zajímavou kompozici s rekvizitami. Z úrovně očí použij pro záběry se záměrem, například když někdo nalévá omáčku, nalévá kávu nebo právě rozkrajuje pokrm. Přidává to dynamiku a lidský rozměr.
Inspiruj se a neboj se zkoušet
Nejlepší rada pro nováčka? Začni jednoduše s věcmi, které máš běžně doma. Vyber si jedno jídlo, které máš rád/a, najdi světlé místo u okna a zkus různé úhly focení. Neboj se experimentovat, dělat chyby a fotit stejný pokrm dvacetkrát, dokud nebude dokonalý. S každou fotkou se zlepšíš a časem zjistíš, co funguje pro tvůj styl. Food fotografie je hlavně o trpělivosti a odhodlání zkusit něco nového. Tak do toho!
PS: Hlavně si to jídlo hnes nesmíš sežrat, to je na tom to nejtěžší.